ساخت یک رادیوداروی پیشرفته که گسترش سرطان را اسکن می کند
نئوپدیا: یک شرکت دانش بنیان رادیو دارویی ساخته که قادر می باشد گسترش سرطان را در کل سیستم لنفاوی اسکن کند. این خاصیت موجب می شود که این دارو برای طیف وسیعی از سرطان ها قابل استفاده باشد.
به گزارش نئوپدیا به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، شرکت دانش بنیان «آپرین سما فارمد» با تولید ماده موثره رادیوداروی تشخیصی تکنسیوم، ایران را به دومین کشور صاحب فناوری پیشرفته تشخیص سرطان تبدیل نموده است. این محصول که با نام تیلمانوسپت شناخته می شود، قدمی بزرگ در عرصه تشخیص و درمان سرطان شمرده می شود و می تواند تحولی بزرگ در پایین آوردن هزینه های تشخیص سرطان بوجود آورد.
از اصلی ترین مسیرهای گسترش سرطان (متاستاز)، انتقال سلول های سرطانی بوسیله سیستم لنفاوی است. در سرطان هایی مانند پستان، ریه و دستگاه تناسلی، تشخیص دقیق میزان درگیری غدد لنفاوی برای جراحان حیاتی است؛ اگر جراحان نتوانند بموقع غدد لنفاوی درگیر را شناسایی کنند، مجبور به خارج کردن بخش های بزرگی از سیستم لنفاوی می شوند. این عمل نه فقط عوارض جانبی زیادی برای بیماران به همراه دارد، بلکه می تواند سیستم ایمنی و گردش خون آنها را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
با تزریق رادیوداروی تیلمانوسپت به عنوان یکی از اختصاصی ترین رادیوداروهای تشخیصی غدد لنفاوی، جراحان می توانند موقعیت و میزان دقیق گره های لنفاوی آلوده به سرطان را شناسایی کنند. این فناوری دقت تشخیص را بیشتر می کند و از جراحی های غیرضروری و عوارض ناشی از آن جلوگیری می کند.
تولید این رادیوداروی پیشرفته از سال ۲۰۱۳ در انحصار آمریکا بود، اما با تلاش متخصصان ایرانی، دانش فنی تولید آن بصورت کاملا بومی به دست آمده است. این محصول بعد از گذراندن موفقیت آمیز مراحل پیش بالینی، وارد فاز بالینی شده است. تیلمانوسپت نوعی ماکرومولکول پیچیده پلیمری است که علاوه بر قابلیت حمل رادیوایزوتوپ تشخیصی تکنسیوم، می تواند به گیرنده های سطح سلول های سرطانی متصل شود. این خاصیت موجب می شود که این دارو بتواند با دقت بالا سلول های سرطانی را شناسایی کند.
از مهم ترین مزایای تولید این رادیودارو در ایران، کاهش چشم گیر هزینه های تشخیص است. هزینه نقشه برداری سیستم لنفاوی با بهره گیری از تیلمانوسپت به یک دهم قیمت های جهانی کم شده است. این کاهش هزینه نه فقط دسترسی بیماران به این فناوری را بیشتر می کند، بلکه ظرفیت صادراتی مناسبی را نیز برای ایران به وجود می آورد. باتوجه به اینکه سیستم لنفاوی از مسیرهای اصلی متاستاز در سرطان ها است، استفاده از این رادیودارو می تواند برای حدود ۹۰درصد از بیماران سرطانی قابل استفاده باشد.
برخلاف سایر رادیوداروها که به طور معمول برای تشخیص نوع خاصی از سرطان استفاده می شود، تیلمانوسپت قادر می باشد گسترش سرطان را در کل سیستم لنفاوی اسکن کند. این خاصیت موجب می شود که این دارو برای طیف وسیعی از سرطان ها قابل استفاده باشد.
این موفقیت فناورانه به بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی کمک کرده و همین طور جایگاه ایران را در عرصه فناوری های پزشکی و نانو در سطح جهانی ارتقا می دهد. باتوجه به ظرفیت صادراتی این محصول، ایران می تواند به یکی از بازیگران اصلی در بازار رادیوداروها تبدیل گردد.
منبع: نئوپدیا
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب