NeoPedia
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاك و آب:

استفاده از سموم و کود شیمیایی برخلاف برنامه پنجم توسعه است

استفاده از سموم و کود شیمیایی برخلاف برنامه پنجم توسعه است

لرستان عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب اظهار داشت: استفاده از سموم و کود شیمیایی برخلاف برنامه پنجم توسعه است زیرا به محیط زیست صدمه جدی می رساند.


علی اکبر زارع، در نشست علمی تخصصی گرامیداشت روز جهانی خاک که به همت گروه علوم و مهندسی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان برگزار شد، در مورد غنی سازی زیستی؛ یک چاره پایدار برای بهبود سلامت انسان، اظهار نمود: استفاده از کودهای ارگانیک به جای کودهای شیمیایی ضروریست.
وی اظهار داشت: متاسفانه شاهد استفاده فراوان کودهای شیمیایی در مزارع هستیم که این کار باعث آلودگی خاک، آب و درنهایت انتقال آن به بدن انسان می شود.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ضمن اشاره به سند پنجم توسعه کشور، اضافه کرد: در این سند آمده است که تا آخر برنامه پنجم توسعه کشور باید ۳۵ درصد از کودهای مورد استفاده کشاورزان از نوع کودهای ارگانیک و طبیعی باشد.
زارع اظهار داشت: استفاده از سموم و کود شیمیایی برخلاف برنامه پنجم توسعه است چونکه به محیط زیست صدمه جدی می رساند.

وجود نیترات در مواد غذایی سلامتی را تهدید می کند
وی خاطرنشان کرد: کودهای ازته بیش از اندازه که در بخش کشاورزی استفاده می شود تبدیل به کادمیم سرطان زا می شود، نیترات در مواد غذایی جمع می شود و سلامتی را تهدید می کند.
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان اظهار داشت: در بانک حاصلخیزی خاک، ۳۴ هزار و ۳۰۷ نمونه خاک وجود دارد.
زارع اظهار داشت: برپایه تحقیقات انجام شده تأثیر اقلیم بر میزان کربن آلی خاک را مشخص می کند و بین میزان بارندگی و متوسط کربن آلی در هر منطقه همبستگی معناداری وجود دارد.
وی تصریح کرد: برپایه نتایج آزمایشگاه خصوصی در استان خوزستان، غلظت فسفر بر اساس حد بحرانی ۱۵ میلی گرم در کیلوگرم خاک مشخص شده بگونه ای که این میزان بعنوان مثال در شهرستان دزفول با انجام ۲۲ نمونه ۶۰، در شوش با ۲۰نمونه ۸۰، در رامشیر با انجام ۲۵ نمونه ۱۰۰ بوده است.

میانگین غلظت روی دانه های گندم کشور ۲۶ میلی گرم در کیلوگرم بوده است
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب ضمن اشاره به وضعیت غلظت عناصر در نمونه­ های دانه گندم اظهار داشت: میانگین غلظت روی دانه های گندم کشور ۲۶ میلی گرم در کیلوگرم بوده است.
زارع افزود: میانگین غلظت آهن در دانه های گندم کشور ۳۲ میلی گرم درکیلوگرم و حد مطلوب غلظت آهن در دانه های گندم ۵۰-۷۰ میلی گرم درکیلوگرم است.
وی با اشاره به اینکه با در نظر گرفتن جذب روزانه قابل قبول ۳.۶۵ میلی­گرم نیترات بر کیلوگرم وزن بدن (تقریباً ۲۲۰ میلی­گرم در یک فرد ۶۰ کیلوگرمی)، هر فرد ۶۰ کیلوگرمی، بنابراین مجموع نیتراتی که از خوردن سبزیجات مورد مطالعه وارد بدن می شود با عنایت به جدول فوق، ۹۷.۰۱۷ میلی گرم است که از مقدار سفارش شده (۲۲۰ میلی گرم در یک فرد ۶۰ کیلوگرمی) کمتر است و از آنجائیکه از سایر منابع غذایی هم نیترات وارد بدن مصرف کننده می ­شود چنین به نظر می­ رسد که اگر سبزیجاتی با غلظت­ های گزارش شده مصرف شود، احتمال سمیت نیترات در بدن وجود ندارد.

دو مسیر اصلی برای انتقال روی به دانه
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان نمود: دو مسیر اصلی برای انتقال روی به دانه وجود دارد که مسیر اول شامل جذب پیوسته روی از خاک توسط دانه و مسیر دوم انتقال روی رسوب کرده در برگ­ها و اندام ­های رویشی به دانه است.
زارع اظهار داشت: به منظور افزایش غلظت روی در دانه یا باید غلظت روی قابل جذب در خاک در زمان پر شدن دانه افزایش یابد و یا عنصر روی مستقیم در اختیار اندام­های رویشی قرار گیرد.
وی افزود: به طور کلی برای تصحیح کمبود روی در گیاهان با عنایت به نوع گیاه، شرایط خاک، عملکرد گیاه، نوع کودهای مصرف شده در فصل قبل و غیره بین ۵ تا ۲۵ کیلوگرم سولفات روی پیش از کشت سفارش می ­شود. همینطور در ۲-۱ کیلوگرم در هکتار سولفات روی در مرحله پر شدن دانه محلول پاشی شود.



1400/09/18
12:51:59
5.0 / 5
865
تگهای خبر: دانشگاه , مواد غذایی
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
NeoPedia