NeoPedia
در قالب یك پژوهش بررسی شد

اثرات درمانی كدو از منظر متون اسلامی

اثرات درمانی كدو از منظر متون اسلامی

به گزارش نئوپدیا استفاده از گیاهان بعنوان منابع تردیدناپذیر دارویی، از دیرباز مورد توجه انسان بوده است. گیاه كدو هم از این منظر دارای خواص قابل توجهی است. محققین كشور، با بررسی خواص دارویی این گیاه، اثرات درمانی آنرا از منظر متون اسلامی، طب سنتی ایرانی و طب رایج مورد بررسی قرار داده اند.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، كدو با نام علمی «كوكوربیتا پپو» متعلق به خانواده ای با همین نام است. این گیاه یك ساله با ساقه های خوابیده بر سطح خاك و به قطر تقریبی ۱۰ میلی متر با كرك های زبر، برگ های تخم مرغی، پهن و به بزرگی ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر و به اشكال مختلف لبه دار با لبه های نوك دار، سطح برگ ها پوشیده از كرك های زبر، گل های زرد پررنگ و تك جنس است. ایران با تولید سالانه حدود ۹۰۰ هزار تن كدو بعنوان پنجمین تولیدكننده این محصول در جهان شناخته می شود.
با عنایت به این كه در قرآن كریم، احادیث و روایات گوناگونی به استفاده از این میوه وجود دارد و مطالعه جامعی در مورد بررسی همخوانی یافته های طب رایج و امروزی با این سفارش ها وجود نداشته است، تعدادی از پژوهشگران دانشگاه تبریز، دانشگاه رازی كرمانشاه و دانشگاه تهران تصمیم به انجام مطالعه ای گرفتند كه هدف از آن، بررسی ارزش غذایی و خواص درمانی كدو از دیدگاه منابع اسلامی و طب نوین بوده است تا از راه شناسایی و معرفی مكانیسم تأثیر مواد مغذی موجود در این گیاه، بتوان تا حدودی علل تاكید بر مصرف آنرا نشان داد.
در این مطالعه مروری، داده های مورد نیاز از راه جستجو در پایگاه های علمی بین المللی نظیر گوگل اسكالر، وب آو ساینس، الزویر، ساینس دایركت و پاب مد و همینطور پایگاه های علمی داخلی شامل پایگاه های اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانك اطلاعات نشریات كشور (magiran)، كتابخانه پزشكی ایرانی (medlib) و مرجع دانش (civilica) تهیه شده است. بعلاوه برای انجام این تحقیق از كتب اسلامی نظیر قرآن، تفسیر نور، تفسیر نمونه، بحارالانوار، المعجم الكبیر، كنزالعمال، مكارم الخلاق، الخصال و الكافی و همینطور منابع طب سنتی مثل مخزن الادویه، القانون فی الطب، تحفه المومنین ذخیره خوارزمشاهی، اكسیر اعظم، غیاثیه و خلاصه الحكمه استفاده شده است.
نتایج این پژوهش نشان داده است كه سفارش های موجود در آیات قرآنی، احادیث پیامبر و امامان و طب سنتی ایرانی در مورد مصرف گیاهانی نظیر كدو، نه تنها از روی آگاهی بوده، بلكه بر پایه اصول و منطق علمی بیان شده اند و این سفارش ها در جهت بهبود سلامتی و افزایش طول عمر انسان و استفاده بهینه از منابع غذایی موجود در طبیعت هستند و درنهایت می توان به این نتیجه رسید كه در دین مبین اسلام به تمامی ابعاد زندگی انسان توجه شده است.
در این خصوص، میرحسن موسوی، محقق و دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشكده دامپزشكی دانشگاه تبریز و سایر همكارانش در این پژوهش می گویند: «بر طبق نظر حكمای سنتی، كدو ازنظر طبیعت سرد و تر بوده و ازنظر خواص، خنك كننده و مرطوب كننده است. همینطور تخم كدو ضد كرم بوده و به خصوص برای دفع كرم كدو به كار می رود».
این محققان كه نتایج پژوهش خویش را در مجله «تاریخ پزشكی» منتشر نموده اند، می افزایند: «روغن تخم كدو برای تقویت اعصاب، رفع تب، دل پیچه، رفع یبوست دماغ و بی خوابی بسیار مؤثر است. بعلاوه مالیدن ضماد روغن تخم كدوی شیرین با دم الاخوین كه نرم ساییده شده باشد و یا با مغز تخم كدو كه خوب ساییده شده باشد، برای زخم های سر و بدن اطفال و زخم های گوشه و دهان و بناگوش و حتی زخم های آلت تناسلی مرد مفید است».
به بیان پژوهشگران فوق نتایج مطالعات انجام شده در سال های اخیر، گواه روشنی بر فواید بی شمار این گیاه دارویی بر سلامت انسان است. بااین وجود می توان تحقیقات بیشتری برای ارتباط بین كدو و سایر بیماری ها انجام داد. همینطور با عنایت به این كه خیلی از مطالعات انجام شده، احتیاج به انجام مطالعات تكمیلی روی انسان دارند، لازم است در این خصوص هم اقداماتی صورت گیرد».
مجله «تاریخ پزشكی» یك فصل نامه علمی پژوهشی است كه توسط دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی انتشار می یابد.



1398/07/07
19:24:01
5.0 / 5
5010
تگهای خبر: بین المللی , پژوهش , پژوهشگران , پژوهشی
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
NeoPedia