NeoPedia

پرتاب ۶ محموله به فضا در ۱۴۰۳ ثبت رکوردهای جدید در برنامه فضایی ایران

پرتاب ۶ محموله به فضا در ۱۴۰۳ ثبت رکوردهای جدید در برنامه فضایی ایران

به گزارش نئوپدیا، رئیس سازمان فضایی ایران ضمن اشاره به ثبت رکوردهای جدید فضایی در ۱۴۰۳ اظهار داشت: پارسال ۵ ماهواره چمران، کوثر و هدهد، بلوک انتقال مداری، فخر و یک محموله تحقیقاتی با موفقیت به مدار تزریق شد.



حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران و معاون وزیر ارتباطات در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اعلام این که پارسال ۶ محموله فضایی در ۳ پرتاب ماهواره در مدار قرار گرفتند، اظهار داشت: در سال ۱۴۰۳، ماهواره های چمران، کوثر و هدهد، بلوک انتقال مداری، فخر و یک محموله تحقیقاتی به مدار تزریق شد.
رئیس سازمان فضایی ایران در رابطه با مهم ترین دستاوردها و موفقیت های شاخص صنعت فضایی در سال ۱۴۰۳ اظهار نمود: در حوزه زیرساختی پیشرفت های قابل توجهی در صنعت فضایی داشته ایم، به صورتی که پایگاه فضایی چابهار هم اکنون به پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصد رسیده و پیشبینی می شود در سال ۱۴۰۴ فاز اول این پایگاه به صورت رسمی افتتاح شود. فاز اول این پایگاه به پرتابگرهای سوخت جامد مربوط می شود.

زیرساخت فیزیکی دو مرکز فضایی سلماس و چناران تکمیل شد

وی ضمن اشاره به این که در حوزه زیرساخت ها، دو مرکز فضایی سلماس و چناران هم پیشرفت های خوبی داشته و نزدیک به ۷۵ درصد از زیرساخت فیزیکی آنها تکمیل شده است، اضافه کرد: این دو مرکز برای دریافت تصاویر ماهواره و کنترل ماهواره ها مورد استفاده قرار خواهند گرفت. همینطور در مرکز قشم، سکوی جدیدی برای دریافت تصاویر در باند ایکس راه اندازی شده که بهره برداری از آن شروع شده و تصاویر ماهواره ای از راه آن دریافت می شود. همینطور ارتقاهایی در مرکز فضایی ماهدشت در ارتباط با رصدخانه و زیرساخت های دریافت تصاویر و کنترل ماهواره ها داشتیم.

آغاز بهره برداری از لابراتوار ماهواره کلاس یک تن از ۱۴۰۴

سالاریه ضمن اشاره به زیرساخت های ساخت و تجمیع ماهواره اظهار داشت: در مورد «آزمایشگاه ماهواره کلاس یک تن» هم پیشرفت های خوبی داشتیم و قریب به ۶۰ درصد از فاز فیزیکی این ازمایشگاه تکمیل شده است. بخش عمده ای از تجهیزات لابراتوار هم درحال تأمین است البته مطابق برنامه هفتم پیشرفت، بهره برداری از این لابراتوار در سال ۱۴۰۶ پیشبینی شده اما پیشبینی ما اینست که زودتر از این، از سال ۱۴۰۴ قسمتهایی از این مرکز را مورد بهره برداری قرار دهیم.
رئیس سازمان فضایی ایران در رابطه با پرتاب ماهواره ها در سال ۱۴۰۳ هم اظهار داشت: در سال ۱۴۰۳ پیشرفت های خوبی در زمینه پرتاب ماهواره ها داشته ایم. ماهواره بر قائم ۱۰۰ و ماهواره بر سیمرغ پرتاب های موفقی داشتند که به شکلی تثبیت عملی این پرتابگرها بحساب می آید. ماهواره چمران توسط ماهواره بر قائم ۱۰۰ در مدار قرار گرفت که این ماهواره بر توسط محققین صنعت فضایی در نیروی هوافضای سپاه ایجاد می شود.

قرارگیری ۳۰۰ کیلوگرم جرم در مدار یک رکورد برای صنعت فضایی ایران

وی اضافه کرد: در مورد ماهواره بر سیمرغ ساخت همکاران خوب مان در سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع، حدود ۳۰۰ کیلوگرم جرم در مدار قرار داده شد که یک رکورد برای صنعت فضایی ایران به شمار می آید. همچنین، بلوک انتقال مداری سامان ۱ ساخت پژوهشگاه فضایی ایران با موفقیت به مدار تزریق شد و خیلی از زیرسیستم های آن برای نخستین بار در مدار با موفقیت تست شدند.

۱۴۰۳، سال نسبتاً موفقی

در پرتاب ماهواره ها بود

الاریه ضمن بیان این مطلب که سال ۱۴۰۳ به لحاظ پرتاب ماهواره سال پر رونقی را پشت سر گذاشتیم، اضافه کرد: پرتاب های خارجی ماهواره های کوثر و هدهد هم انجام شد که موفقیت بزرگی برای کشور به حساب می آید، چونکه هر دو ماهواره توسط بخش خصوصی ساخته شده اند. تست های اولیه نمونه ارتقا یافته ماهواره بر سیمرغ هم توسط همکاران خوبمان در وزارت دفاع و سازمان صنایع هوافضا انجام شد. به این ترتیب، سال ۱۴۰۳ از نظر ساخت و پرتاب ماهواره ها سال نسبتاً شلوغ و موفقی بود.

برنامه ریزی برای پرتاب ماهواره های پارس یک و دو در ۱۴۰۴

معاون وزیر ارتباطات ضمن اشاره به این که چندین ماهواره همچون ماهواره ناوک، ماهواره های سنجشی پارس یک و ماهواره پارس ۲ در سال ۱۴۰۳ رونمایی گردید، اظهار داشت: ماهواره های «پارس یک» دقت ۱۵ متر رنگی (ساخت پژوهشگاه فضایی ایران زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات) و «پارس ۲» دقت ۴ متر سیاه و سفید و ۸ متر رنگی (ساخت گروه فضایی صنعت الکترونیک ایران زیر مجموعه وزارت دفاع) دارد که درحال برنامه ریزی جهت پرتاب آنها برای سال آینده هستیم.

«ماهواره بر قائم ۱۰۰» به تثبیت فناوری رسید / عملکرد موفق ماهواره بر سیمرغ

وی با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۳ پرتاب ماهواره چمران توسط ماهواره بر قائم ۱۰۰ انجام شد که موفقیت های قابل توجهی را برای مانور مداری بهمراه داشت، تصریح کرد: پرتاب ماهواره چمران ساخت گروه فضایی صاایران هم از اهمیت ویژه ای برخوردار بود، چونکه ماهواره بر قائم ۱۰۰ به شکلی به تثبیت فناوری رسید و همینطور مانورهای مختلفی توسط ماهواره چمران انجام شد که این خود یک نقطه عطف مهم در کشور بود. همینطور ماهواره بر سیمرغ با موفقیت بلوک انتقال مداری «سامان یک» را پرتاب کرد که جرم آن حدود ۳۰۰ کیلوگرم بود و این اتفاق بسیار مهمی به شمار می آید.
وی در پاسخ به این سؤال که پیش از این از ماهواره بر سیمرغ بعنوان گامی مهم در توسعه دانش و فناوری فضایی ایران یاد کرده بودید، کمی در رابطه با مشخصات فنی این ماهواره بر توضیح دهید و بفرمائید چه پرتاب هایی با این ماهواره بر پیشبینی شده است؟ اظهار داشت: ماهواره بر سیمرغ، ماهواره بر سوخت مایع است که همکارانمان در مجموعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح این پرتابگر را می سازند. ماهواره بر سیمرغ قابلیت قرار دادن اجرامی به بزرگی ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم در ارتفاع حدود ۵۰۰ کیلومتری را دارد. این خصوصیت می تواند بخش های زیادی از نیازهای صنعت فضایی کشور را به خوبی رفع کند.
ماهواره بر سیمرغ «ارتقا یافته» یا «بهینه» درحال ساخت است
سالاریه اضافه کرد: نمونه های جدیدتر از سیمرغ تحت عنوان «سیمرغ ارتقا یافته» یا «بهینه» درحال ساخت است و تست های اولیه آنها از سال ۱۴۰۳ شروع شده است و پیشبینی می شود که در سال ۱۴۰۴، پرتاب هایی با این نسخه جدید صورت گیرد.
رئیس سازمان فضایی ایران با بیان این که بعضی از پرتاب ها با ماهواره بر سیمرغ به منظور تثبیت فناوری و برخی دیگر بعنوان پرتاب های تحقیقاتی و آزمایشگاهی برنامه ریزی شده اند، اظهار داشت: پرتاب هایی که بر روی نمونه اول ماهواره بر سیمرغ ارتقا یافته انجام می شوند، به علت تثبیت فناوری، بعنوان پرتاب های عملیاتی درنظر گرفته می شوند. این پرتاب ها به ما کمک می کنند تا فناوری های فضایی خویش را بیشتر از پیش تقویت نماییم. همچنین، بر روی سیمرغ بهینه یا ارتقا یافته، پرتاب های آزمایشگاهی و تحقیقاتی هم خواهیم داشت که می توانند به توسعه و بهبود فناوری های فضایی کشور کمک کنند.
مأموریت ماهواره آزمایشگاهی_تحقیقاتی چمران در ۱۴۰۳ با موفقیت انجام شد
سالاریه در پاسخ به این سؤال که آخرین وضعیت و آورده های ماهواره های پرتاب شده در سال ۱۴۰۳ چه بود، این پرتاب ها داده های فضایی ایران را گرفتار چه تحولاتی کرد و نقش این داده ها در پیشرفت کشور را چطور ارزیابی می کنید؟ اظهار داشت: یکی از ماهواره هایی که در سال ۱۴۰۳ در مدار قرار گرفت، ماهواره چمران بود. این ماهواره تمامی مأموریت های خویش را به نحو احسن انجام داد و در زمینه مانورهای مختلف مداری و مانورهای فاز، کاملا موفق عمل کرد. چمران بعنوان یک ماهواره آزمایشگاهی_تحقیقاتی با هدف تست مانورهای مداری در صفحه، مانور ارتفاع و مانور فاز طراحی شده است و دستاوردهای آن بعنوان یک موفقیت بزرگ در زمینه فضایی کشور شناخته می شود.
ماهواره بلوک انتقال مداری «سامان یک» به مثابه سفینه فضایی
رئیس سازمان فضایی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۳ بخش های زیادی از زیرسیستم های ماهواره بلوک انتقال مداری «سامان یک» با موفقیت تست شد و بعضی از بخش ها باقی ماند که برپایه اصلاحاتی که بر روی نمونه دوم «سامان یک» داریم انجام می دهیم، بخش های باقیمانده در پرتاب بعدی تست خواهیم کرد که آورده های بسیاری برای کشور دارد چون برای نخستین بار به زبان ساده یک سفینه فضایی تست می شود. یعنی بسیاری خصوصیت هایی که باید یک سفینه فضایی یا space vehicle داشته باشد، «سامان یک» دارد. بدین معنا توانایی انجام مانورهای ارتفاع بالا و مانورهای تغییر صفحه مداری و تزریق ماهواره به مدار را دارد و بدین سان می تواند بعنوان یک ابزار قدرتمند در زمینه فضایی عمل کند، بخصوص برای رسیدن به مدارهای ارتفاع بالا.
وی ضمن اشاره به این که ماهواره «فخر یک» که بهمراه بلوک انتقال مداری «سامان یک» در مدار قرار گرفت، خصوصیت های مهمی دارد، اظهار داشت: تمامی زیرسیستم های این ریز ماهواره تولید داخل است و تست های آن با موفقیت انجام شد. با عنایت به این که تکنولوژی های به کار رفته در آن در منظومه های ماهواره ای، همچون منظومه شهید سلیمانی، مورد استفاده قرار می گیرد، به شکلی میتوان اظهار داشت که بخش های زیادی از تست های زیرسیستم های در ارتباط با این منظومه به خوبی انجام شده است.
نمونه های بعدی ماهواره های هدهد و کوثر درحال ساخت است
سالاریه ضمن اشاره به پرتاب ماهواره های هدهد و کوثر ساخت بخش خصوصی (شرکت امید فضا) در سال ۱۴۰۳ اظهار داشت: در مورد ماهواره های کوثر و هدهد هم باید اشاره نمود که ماهواره هدهد با هدف اینترنت اشیا (IoT) طراحی و ساخته شده و تمام تست های آن با موفقیت انجام شده است. ماهواره کوثر هنوز در مرحله تست قرار دارد و فرایند تست آن امکان دارد چندین ماه زمان ببرد و البته اشکالاتی هم در آن مشاهده شده است. این ایرادات در نمونه های بعدی که درحال ساخت است و بزودی پرتاب می شوند، اصلاح خواهند شد.
به گفته معاون وزیر ارتباطات در مجموع، ماهواره هایی که در سال ۱۴۰۳ پرتاب شدند، به طور عمده بعنوان ماهواره های تحقیقاتی و نمونه های اولیه ساخته شده اند. این ماهواره ها، همچون «چمران»، بلوک انتقال مداری «سامان یک» و «فخر یک»، با هدف تست زیرسیستم ها و الگوریتم ها بوجود آمده اند. بعنوان مثال، بلوک مداری «سامان یک» بعنوان یک کیس آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت و بعد از تکمیل تست ها، نمونه اصلی در پرتاب های آینده حمل خواهد شد.


منبع:

1404/01/05
12:10:45
5.0 / 5
42
تگهای خبر: الكترونیك , اینترنت , پژوهش , تقویت
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
NeoPedia