NeoPedia
رئیس مركز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشكی یاسوج:

بیشتر از ۷۵ درصد بیماری ها منشأ اجتماعی و رفتاری دارد

بیشتر از ۷۵ درصد بیماری ها منشأ اجتماعی و رفتاری دارد

به گزارش نئوپدیا رئیس مركز تحقیقات ˮعوامل اجتماعی مؤثر بر سلامتˮ دانشگاه علوم پزشكی یاسوج ضمن تاكید بر رویكرد فرهنگی و اجتماعی در جلوگیری از بیماری ها، مهم ترین دستاورد این مركز پارسال را ابلاغ سند ˮكاهش و جلوگیری از بیماری های غیرواگیرˮ به همه دستگاه های اجرایی استان كهگیلویه و بویراحمد عنوان و اظهار نمود: در صورت رعایت مفاد این سند و هم افزایی استان های همجوار، می توان خیلی از معضلات اجتماعی و رفتاری مؤثر بر سلامت را برطرف كرد.


مهران پوزش در گفتگو با ایسنا، با اشاره به رویكرد سازمان بهداشت جهانی(WHO) از سال ۲۰۱۳، توضیح داد: رویكرد سازمان فوق از ۲۰۱۳، رویكرد فرهنگی و اجتماعی در جلوگیری از بیماری ها بوده و بر مبنای آن، حوزه مسائل اجتماعی و رفتاری حوزه مهمی به شمار می آید كه می تواند در جلوگیری از بیماری ها به وزارت بهداشت دولت ها كمك نماید.
رئیس مركز تحقیقات "عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت" دانشگاه علوم پزشكی یاسوج با اشاره به اینكه مراكز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت در دانشگاه ها به دنبال چنین نگاهی تأسیس شده است، اظهار نمود: بالای ۷۵ درصد بیماری ها منشأ اجتماعی و رفتاری دارد، در حالیكه منشأ كمتر از ۲۵ درصد از بیماری ها بیولوژیك یا متأثر از عواملی همچون وراثت است.
وی تصریح كرد: مركز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشكی یاسوج هم بر مبنای همین رویكرد، از سال ۹۰ آغاز به كار كرد و سامانه ای هم ذیل وب سایت دانشگاه علوم پزشكی یاسوج به آن اختصاص داده شده است.
رئیس مركز تحقیقات "عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت" دانشگاه علوم پزشكی یاسوج سپس با اشاره به مسائل رفتاری و اجتماعی مشترك در استان های همجوار، از برگزاری جلساتی با حضور رؤسای مراكز تحقیقاتی عوامل اجتماعی سراسر كشور، به منظور تبادل اطلاعات اطلاع داد و تشریح كرد: استان هایی كه مسائل و موضوعات مشترك دارند، تشویق می شوند موضوعات متنابه منطقه خودشان را به صورت مشترك پیگیری كنند. استان های هم جوار معمولاً به خاطر بافت جغرافیایی و تاریخی مشترك یا قومیت اشتراكاتی، مسائل نزدیك به هم دارند كه چنین مسائلی در قطب بندی ها مدنظر قرار می گیرد.
پوزش اضافه كرد: بر این اساس نگاهی به وجود آمده كه بر اساس آن مراكز تحقیقاتی به لحاظ منطقه ای به یكدیگر پیوند داده شوند. بعنوان مثال استان كهگیلویه و بویراحمد با استان های فارس، خوزستان و ایلام فاكتورها و شاخص های نزدیك به هم دارند و وجه اشتراك آنها هم این است كه استان های فوق در حال توسعه یا كمتر توسعه یافته هستند.

تأثیر فقر و شكاف طبقاتی بر سلامت
وی برخی عوامل اجتماعی و رفتاری مؤثر بر سلامت را اعتیاد، شكاف طبقاتی، شكاف اقتصادی، نابرابری های اجتماعی، فقر، حمل و نقل، محیط زیست و آلودگی هوا عنوان نمود و اظهار داشت: با هم افزایی اجتماعی می توان بخش زیادی از این معضلات و مشكلات را حل كرد.
رئیس مركز تحقیقات "عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت" دانشگاه علوم پزشكی یاسوج در همین زمینه محیط زیست را یك مقوله اجتماعی و رفتاری دانست و افزود: رفتار مردم در خصوص آن كه بهداشت و نظافت خود یا بهداشت محیط زیست را رعایت نمایند، یك عامل رفتاری و اجتماعی است كه بر سلامت مردم تأثیر دارد. همینطور آلاینده های منابع آبی و آلاینده هوا هم جزو اولویت های مراكز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت به حساب می آیند و تحقیقات در این عرصه مورد حمایت مركز قرار می گیرد.

ابلاغ سند "كاهش و جلوگیری از بیماری های غیرواگیر"به دستگاه های استانی
وی مهم ترین دستاورد مركز تحقیقات اجتماعی سلامت دانشگاه علوم پزشكی یاسوج را تهیه سند "كاهش و جلوگیری از بیماری های غیرواگیر" با همكاری معاونت بهداشتی دانشگاه و عرضه آن به شورای سلامت و امنیت غذایی استان كهگیلویه و بویراحمد دانست و اظهار داشت: این سند به همه دستگاه های اجرایی استان ابلاغ گردیده و سند مهمی است كه در جهت پیشگیری و پیشگیری از ایجاد بیماری نقش بازی می كند و چنان چه به مفاد آن توجه گردد، بخش زیادی از مشكلات این حوزه را برطرف خواهد نمود.
رئیس مركز تحقیقات "عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت" دانشگاه علوم پزشكی یاسوج زمان ابلاغ این سند به دستگاه های اجرایی را سال ۹۷ اعلام نمود و ضمن یادآور شدن نقش كمیته های فكری در تنظیم سند فوق، تصریح كرد: سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در سطح كلان در حوزه بهداشت، مقوله بهداشت را بر درمان مقدم می داند. در مراكز تحقیقاتی عوامل اجتماعی هم بر حوزه های پیشگیری، بهداشت، اصلاح رفتار و اصلاح حوزه های اجتماعی تاكید شده و این مراكز به شكلی می توانند در كاهش هزینه های درمان مؤثر باشند.
پوزش نقش دستگاه های اجرایی در این عرصه را انكارناپذیر دانست و اضافه كرد: اغلب دستگاه ها مسئولیت هایی در این راستا دارند. اغلب آنها عضو شورای امنیت و سلامت غذایی استان هستند، همچون سازمان جهاد كشاورزی كه در حوزه غذا، تغذیه و سالم سازی این حوزه جزو اولویت های مركز تحقیقات به شمار می آید.
وی تشریح كرد: اصلاح رفتارهای غذایی و سالم سازی غذا می تواند در جلوگیری از بیماری ها نقش مهمی داشته باشد. همینطور استفاده از سموم، دفع آفات نباتی، مكمل های شیمیایی كه به خاك یا نان افزوده می شود، در بحث سلامت مهم هستند. نقش سازمان جهاد كشاورزی بعنوان یك دستگاه اجرایی، در تأمین مایحتاج دامی و گیاهی نقش انكارناپذیری است.
رئیس مركز تحقیقات "عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت" دانشگاه علوم پزشكی یاسوج برخی دیگر سازمان های مرتبط و دارای مسئولیت حول محور سلامت اجتماعی مردم را سازمان حمل و نقل جاده ها، سازمان مسكن و شهرسازی، شركت های آب و فاضلاب نام برد و توضیح داد: یكی از اولویت های تحقیقاتی ما در مركز عوامل اجتماعی، نحوه مسكن و میزان آرامشی است كه در مسكن ایجاد می شود؛ در واقع می توان گفت نحوه طراحی مسكن ها، الگوهای معماری و … در روان مردم تأثیرگذار است.
پوزش تاكید كرد: مقوله عوامل اجتماعی و رفتاری بحثی پیچیده و نیازمند فرهنگ سازی است و همه كسانی كه در حوزه مسائل اجتماعی كار می كنند هم اعتقاد دارند تغییر ذائقه فرهنگی مردم كار یك الی دو روز نیست، بلكه نیاز به زمان طولانی و تغییر برخی زیرساخت ها دارد.
او در آخر اظهار داشت: پیچیدگی این مورد بگونه ای است كه تنها متولی آن نمی تواند وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشكی و متولیان سلامت كشور باشد، بلكه مسئله ای جمعی و نیازمند هم افزایی ملی است. همه دستگاه ها باید در طرح ها و پروژه های خود هیئت سلامت داشته باشند تا ما رشد سلامت كشور و وضعیت ایده آل محقق شود؛ هم اكنون در ابتدای راه هستیم و نیاز به گذشت زمان بیشتری داریم، ضمن آن كه مهم می باشد به نتایج تحقیقات توجه گردد.



1398/01/25
16:14:27
5.0 / 5
4795
تگهای خبر: دانشگاه
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
NeoPedia