NeoPedia
در یك مطالعه درباره سلامت قلب و عروق نوجوانان تاكید شد

سفارش پژوهشگران به ترویج سبک زندگی سالم در میان نوجوانان ایرانی

سفارش پژوهشگران به ترویج سبک زندگی سالم در میان نوجوانان ایرانی

نئوپدیا: بررسی های یک مطالعه در گروهی از نوجوانان 12 تا 19 ساله تهرانی در سالهای 1385-1386 و 1393-1395 نشان میدهد که سلامت قلب و عروق نوجوانان شهر تهران طی یک دهه بدتر شده و این روند در مورد قند خون و فشار خون، برجسته تر است. پس باید برنامه های مداخله ای مؤثری برای ترویج سبک زندگی سالم در بین نوجوانان ایرانی، به ویژه دختران صورت گیرد.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، بیماری های قلبی عروقی؛ علت اصلی ناتوانی و مرگ ومیر در سراسر جهان است. همین طور بروز بالای بیماریهای قلبی عروقی و مرگ ومیر زودرس، یک مشکل مهم در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منطقه MENA) است.

از آن جایی که سلامت قلب و عروق در اوایل زندگی، با بیماریهای قلبی عروقی در بزرگسالی، ارتباط زیادی دارد؛ بررسی عوامل خطر این بیماریها در کودکی و نوجوانی اهمیت زیادی دارد. در بین نوجوانان ساکن منطقه MENA، یک روند روبه افزایش در سبک زندگی ناسالم و همین طور عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی وجود دارد که منجر به بروز ناتوانی ها و مرگ ومیر زودرس می شود.

در سال ۲۰۱۰، انجمن قلب آمریکا مفهوم «سلامت ایده آل قلب و عروق» را برای اندازه گیری سلامت قلب و عروق معرفی نمود. این مفهوم شامل چهار رفتار ایده آل؛ عدم سیگار کشیدن، فعالیت بدنی، شاخص توده بدنی طبیعی (BMI) و رژیم غذایی سالم و همین طور سه عامل سلامت ایده آل قلب و عروق؛ سطح طبیعی گلوکز، فشار خون و کلسترول تام خون است. با بهره گیری از این شاخص ها، پژوهشگران می توانند سلامت قلب و عروق افراد را اندازه گیری کنند.

اگرچه چندین مطالعه در منطقه منا شیوع عوامل خطر خاص بیماریهای قلبی عروقی و سندرم متابولیک را در میان نوجوانان مورد بررسی قرار داده است؛ ولی هیچ اطلاعاتی در مورد روند کلی سلامت ایده آل قلب و عروق در میان نوجوانان وجود ندارد. به همین دلیل؛ پژوهشگران پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تغییراتی که شیوع سلامت ایده آل قلب و عروق را طی یک دهه داشته، در گروهی از نوجوانان ۱۲ تا ۱۹ ساله تهرانی بررسی کردند.

داده های موردنیاز این مطالعه در قالب مطالعه قند و لیپید تهران جمع آوری شد. مطالعه قند و لیپید تهران؛ یک مطالعه بزرگ آینده نگر مستمر مبتنی بر جمعیت است که عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر را بررسی می کند و سبک زندگی سالم را در منطقه ۱۳ تهران ترویج می کند. این مطالعه از سال ۱۳۷۷ شروع شده و در آن هر سه سال یک دفعه، افراد را پیگیری می کنند.

در این مطالعه ۲۶۷ نوجوان ۱۲ تا ۱۹ در سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۶ و ۳۳۶ نوجوان در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ مورد بررسی قرار گرفتند و شاخص توده بدنی، کلسترول تام، فشار خون، فعالیت بدنی، قند خون ناشتا، وضعیت سیگار کشیدن و میزان دریافت های غذایی در نوجوانان شرکت کننده در این مطالعه اندازه گیری شد.

یافته های این مطالعه حاکی از این است که سلامت قلب و عروق نوجوانان شهر تهران طی یک دهه بدتر شده و این روند در مورد قند خون و فشار خون، برجسته تر است. همین طور مشخص شد که عموماً پسران نسبت به دختران با احتمال بیشتری معیارهای سلامت قلب و عروق ایده آل را دارند.

این یافته ها نشان میدهد که باید برنامه های مداخله ای مؤثری برای ترویج سبک زندگی سالم در بین نوجوانان ایرانی، به ویژه دختران صورت گیرد.

این مطالعه دارای محدودیت هایی نیز بود. همچون اینکه هیچ اطلاعاتی در مورد معیارهای وضعیت گلوکز خون، شاخص توده بدن، سیگار کشیدن، رژیم غذایی و فشار خون والدین نوجوانان شرکت کننده در این مطالعه وجود نداشت و این داده ها می توانست در ارزیابی نقش زمینه ژنتیکی افراد مفید باشد. همین طور در این مطالعه، با توجه به این که متغیرهای مخدوش کننده اصلی در نظر گرفته شد، ولی ممکنست متغیرهای دیگری مانند فاکتورهای التهابی و مرحله بلوغ وجود داشته باشد که مد نظر قرار نگرفته است.

به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ باید توجه داشت که این مطالعه بر روی نوجوانان ساکن شهر تهران انجام شده است و بدین سبب امکان دارد، تعمیم یافته های این تحقیق به سایر نقاط کشور؛ خصوصاً مناطق روستایی، امکان پذیر نباشد.

یافته های این مطالعه مردادماه امسال، بصورت مقاله علمی با عنوان «Changes in ideal cardiovascular health among Iranian adolescents: 2007–2008 to 2015–2017» در مجله BMC Pediatrics انتشار یافته است.

در انجام این تحقیق گلاله اصغری، پروین میرمیران، علیرضا رضائی منش، مریم مهدوی، فریدون عزیزی و فرزاد حدائق؛ پژوهشگران پژوهشکده علوم غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.





منبع:

1401/07/27
09:59:49
5.0 / 5
657
تگهای خبر: پژوهش , پژوهشگران , دانشگاه , ژنتیك
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
NeoPedia