NeoPedia

ساخت دهان شویه آنتی باكتریال با مریم گلی

ساخت دهان شویه آنتی باكتریال با مریم گلی

نئوپدیا: کنترل باکتری های دهان نقش قابل توجهی در سلامت لثه ها، دندان ها و سایر اجزای دهانی دارد. محققان کشور اسانس گیاه دارویی مریم گلی را بعنوان یک ماده مؤثر در این حوزه معرفی کرده و تأثیرات آنرا در پژوهشی نشان داده اند.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، گیاهان دارویی طی قرون متمادی تنها منبع قابل دسترس جهت درمان بوده اند. در عصر حاضر هم باوجود پیشرفت و توسعه چشم گیر داروهای سنتزی، هنوز گیاهان دارویی و داروهای حاصل از آنها در مقیاس وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند. به صورتی که در بعضی کشورها از اجزا جدانشدنی سیستم دارودرمانی محسوب می شوند.
عفونت های دهان و دندان ازجمله شایع ترین عفونت های انسانی در سرتاسر جهان هستند و باکتری ها از اصلی ترین عوامل بروز این عفونت ها به حساب می آیند. عفونت های فوق اغلب به صورت چند میکروبی و با دخالت بیشتر از یک باکتری بی هوازی و در بسیاری موارد هم با دخالت باکتری های هوازی و بی هوازی اختیاری دیده می شوند. برای رهایی از چنین عفونت هایی، دهان شویه های شیمیایی نظیر کلرهگزیدین جایگاه ویژه ای دارند. بااین حال محققان در تلاش هستند تا با به کارگیری خواص گیاهان دارویی، دهان شویه های طبیعی را عرضه کنند.
در همین رابطه، محققانی از دانشگاه تبریز و دانشگاه علوم پزشکی این شهر با همکاری شرکت دارویی دانش بنیان، پژوهشی را انجام داده اند که در آن به مطالعه تاثیر آنتی باکتریال اسانس گیاه مریم گلی و مقایسه آن با داروی کلرهگزیدین بر روی باکتری های حفره دهانی پرداخته شده است.
در این تحقیق، گیاه دارویی مریم گلی با نام علمی «سلویا آفیسینالیس» از مزرعه تحقیقاتی یک شرکت دانش بنیان واقع در شمال غرب ایران جمع آوری شد و پس از عصاره گیری، تاثیر اسانس آن بر باکتری های شایع عفونت دهانی بررسی گردید.
نتایج این بررسی ها نشان داد که اسانس گیاه دارویی مریم گلی که به رزماری هم مشهور است، آثار ضد میکروبی مناسبی ضد باکتری های شایع عفونت دهانی دارد و بعد از انجام مطالعات تکمیلی می تواند جایگزین مناسبی برای داروها و دهان شویه های شیمیایی در درمان باکتری های شایع عفونت دهانی باشد.
در این خصوص، نیما محمدنژاد خیاوی، محقق دانشگاه تبریز و سه تن دیگر از همکارانش می گویند: «نتایج حاصل از آزمایش های ما نشان داد که گیاه مریم گلی، دارای اثرات مهارکنندگی قابل توجهی بر روی انواع باکتری های گرم منفی و مثبت است».
آنها می افزایند: «همچنین مقایسه اسانس این گیاه دارویی با ماده شیمیایی کلرهگزیدین نشان داد که این اسانس، نتایج نسبتأ مشابهی را نسبت به دهان شویه کلرهگزین از خود نشان می دهد».
طبق داده های حاصل از این پژوهش، گیاه مریم گلی باارزش ترین نوع دارویی تیره نعناع و دارای خواص درمانی مهمی است. این گیاه در مناطق خشک یا سنگلاخی و دامنه های بایر غالب نواحی آسیا و شمال آفریقا می روید.
به قول محققان فوق، «مهم ترین اثرات دارویی گزارش شده مریم گلی عبارت اند از: ضدعفونی کننده؛ ضد اسپاسم؛ قابض؛ آرامش بخش؛ کاهش دهنده قند خون؛ ضدالتهاب و کاهش دهنده تعریق».
این یافته ها را مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور در چارچوب یک مقاله علمی پژوهشی منتشر نموده است.




منبع:

1400/02/19
15:36:15
5.0 / 5
1402
تگهای خبر: پژوهش , پژوهشی , دانشگاه , سیستم
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
NeoPedia