NeoPedia
رئیس مركز تحقیقات ارولوژی مطرح كرد

ترفند برای افزایش اچ ایندكس، بررسی رد مقالات در نشریات خارجی

ترفند برای افزایش اچ ایندكس، بررسی رد مقالات در نشریات خارجی

به گزارش نئوپدیا رئیس مركز تحقیقات ارولوژی دانشگاه علوم پزشكی تهران اظهار داشت: برخی با ترفندهایی كه دارند اچ ایندكس ها(شاخصی برای نمایش تاثیرگذاری دانشمندان) را تغییر می دهند. بعضی از اچ ایندكس ها كاملا حقیقی است و ما دانشمندانی داریم كه در رده های بالای علمی قرار دارند اما برخی نیز امكان دارد از ترفندهایی برای افزایش اچ ایندكس خود استفاده كنند، در صورتیكه در مقاله ها حل مسئله ای رخ نداده باشد.


دكتر محمدكاظم آقامیر در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اهمیت پژوهش اظهار داشت: هر یك ریالی كه در كار تحقیقاتی صرف می شود ۳۰ برابر آن سود دارد و پژوهش ارزش افزوده بالایی دارد. باید بودجه در پژوهشی صرف شود كه حل مسئله كند. تحقیقات كشور ما عموما حل مسئله نمی كند و این یكی از اشكالات عمده است. در پژوهش به تعداد مقاله ها و اچ ایندكس توجه می شود. آلبرت اینشتین در طول زندگی خود یك مقاله نوشته ولی همین یك مقاله سرنوشت علم را تغییر داده است.
رئیس مركز تحقیقات ارولوژی دانشگاه علوم پزشكی تهران اضافه كرد: گاهی سیستم های برنامه ریزی جهانی به ما آدرس غلط میدهند و ما برای افزایش كمیت، كیفیت را فراموش می نماییم. بایستی بررسی نماییم تحقیقات مقرر است كدام مشكل ما را حل كند؟ هنگامی كه برای ارتقای اعضای هیئت علمی مقاله می خواهند باید بررسی نمایند این مقاله چه مشكلی را حل كرده و چه تاثیری بر علم گذاشته است؟
وی افزود: برخی با ترفندهایی كه دارند اچ ایندكس ها را تغییر می دهند. بعضی از اچ ایندكس ها (شاخصی برای نمایش تاثیرگذاری دانشمندان) كاملا حقیقی است و ما دانشمندانی داریم كه در رده های بالای علمی قرار دارند اما برخی نیز امكان دارد از ترفندهایی برای افزایش اچ ایندكس خود استفاده كنند، در صورتیكه در مقاله ها حل مسئله ای رخ نداده باشد. البته مسئولان معاونت پژوهشی وزارت بهداشت افرادی هستند كه به حوزه مسلطند ولی به نظرم ما باید كیفیت مقالات را تغییر دهیم تا حل مسئله محور تر باشند. این مساله هم نیاز به بخشنامه دارد.
آقامیر با اشاره به حل مسئله محور بودن فعالیت های شركت های دانش بنیان اظهار داشت: صنعت ایران به سبب تحریم گرفتار بحران است اما شركت های دانش بنیان حل مسئله می كنند و چون چرخش مالی خوبی هم وجود دارد سودآور است. در دنیا هم به تحقیقاتی كه حل مسئله می كنند اهمیت می دهند. بعضی از تحقیقات بنیادی هستند و قرار نیست حل مسئله كنند بلكه فقط مقرر است علم را توسعه دهند درباره این تحقیقات بحثی نداریم اما باید به تحقیقاتی كه مشكلی را حل می كنند هم اهمیت دهیم.
این استاد دانشگاه افزود: الان شرایط چنین است كه ما نفت می فروشیم و بخش از درآمد نفتی را به پژوهش اختصاص می دهیم و با پول آن مقاله می نویسیم سپس همان پول را می دهیم تا این مقاله را در مجلات كشورهایی كه به آنها نفت می فروشیم چاپ نماییم. حالا همین چرخه را در سیستم های ارتقا قانونمند كرده ایم. این یعنی استثمار. یعنی پولی كه از نفت گرفته ایم را باردیگر به كشورهای خارجی بازگرداندیم. این یك مسئله است. سیاستگذاران باید این مسئله را قبول كنند و بعد آنرا حل كنند. امكان دارد گفته شود ما این مساله را بررسی نموده ایم ولی چاره ای نداریم اما امكان دارد اصلا بررسی نشده باشد. مسئولان سیاستگذاری تحقیق و پژوهش در كشور در عین این كه به تولید علم توجه دارند باید به این مسائل هم توجه نمایند. چاره هایی هم برای بهبود اوضاع وجود دارد مثلا این كه نشریه های داخلی را وارد سیستم ISI نماییم و مقالات را در نشریه های داخلی چاپ نماییم.

علت رد شدن مقالات ایرانیان در نشریه های خارجی چیست؟
رئیس مركز تحقیقات ارولوژی در پاسخ به سوالی درباره رد مقالاتی كه بتازگی رخ می دهد اظهار داشت: ریجكت های اخیر، چند علت دارد. اگر یكی از علت ها را تقلب های علمی فرض نماییم این امر به این دلیل است كه ساختارها افراد را تحریك می كند تا به هر نحو ممكن مقاله بنویسند. اگر چنین الزامی نباشد محقق به سمت تقلب های علمی نمی رود. علت دیگر این است كه ما قوانین را نمی دانیم. مثلا نرم افزارهایی وجود دارد كه به وسیله آن می توان میزان مشابهت میان متون را یافت. اگر محقق این را بداند یقینا به سمت تقلب علمی متمایل نمی گردد.
وی با بیان این كه دزدی های علمی در همه جای دنیا رخ می دهد، اظهار داشت: با عنایت به آن چه نشریه نیچر در سال ۱۳۹۵ اعلام نموده، در بین كل تعداد مقاله ای كه در ایران تولید شده، ۵۸ مقاله با تقلب علمی نوشته شده است. برخی كشورهای بزرگ هم دزدی علمی می كنند اما چرا نیچر دزدی های علمی این كشورها را برجسته نمی كند؟ من مقاله ای در سال ۲۰۱۶ برای اولین بار درباره یك روش جراحی سنگ منتشر كردم اما چینی ها در سال ۲۰۱۸ مقاله ای را منتشر نمودند و اعلام نمودند كه آنها برای اولین بار این طرح را اجرا كرده اند. خوب است وزارت بهداشت هم طی تحقیقی، مسئله تقلب های علمی را در كشورهای اروپایی یا چین یا آمریكای لاتین و آمریكای شمالی بررسی كند و به نیچر پاسخ دهد.
آقامیر با اشاره به دزدی های علمی نشریات خارجی از مقالات اظهار داشت: از مقالات اپیدمیولوژی معمولا تقلب های علمی نمی گردد برای اینكه این نوع از مقالات به این مساله می پردازند كه مثلا شیوع یك بیماری در یك منطقه جغرافیایی خاص چه طور است. طبیعتا آنها نمی توانند اسم مناطق جغرافیایی ایران را به اسامی مناطق جغرافیایی خارجی تغییر دهند و از مقاله دزدی كنند. اما اگر یك مقاله ای در ارتباط با تحقیقی در مدل حیوانی برای نشریات خارجی ارسال كنید امكان دارد سوژه را بردارند و مقاله را برای شما ریجكت كنند و این چنین از لحاظ علمی تقلب كنند. به نظر من برخی نشریات خارجی، مالكیت معنوی یك محقق را در بعضی مواقع پایمال می كنند و با تغییر زیركانه سوژه مقاله را تغییر داده و بنام خود چاپ می كنند.

افزایش مطالعات مروری به سبب تحریم ها
رئیس مركز تحقیقات ارولوژی دانشگاه علوم پزشكی تهران درباره تاثیر تحریم ها بر تحقیقات پژوهشگران اظهار داشت: مقالات ما دارد به سمت مطالعات مروری می رود برای اینكه نگارش این گونه مقالات هزینه كمتری دارد. وقتی كشوری تحریم می شود میزان بودجه برای پژوهش كاسته می شود و افراد می خواهند مقالاتی چاپ كنند كه هم رنك وزارت بهداشت را بگیرند و هم پژوهشی باشد كه نیاز به تجهیزات و ابزار نداشته باشد.
او در آخر با تاكید بر این كه ایران مجموعا پژوهشگران خوبی دارد اضافه كرد: باید مسئولان بررسی نمایند كه كشورهای دیگر چه جایگاهی در تقلب های علمی دارند. به نظر من مجموعا ما محقق های خوبی داریم. ما در دانشگاه تهران محققانی داریم كه حتی در ایام تعطیل برای كار پژوهشی حضور دارند اما اهمیت فعالیت این افراد دیده نمی گردد. سلبریتی ها دیده می شوند اما محقق را كسی نمی بیند و ندیدن دانشمندان بسیاردردناك است. امیدواریم همه دست به دست هم دهیم و پژوهش را توسعه دهیم. امروزه علم سلاح برنده ای است كه جهان را وادار به اطاعت می كند.




منبع:

1398/07/20
15:02:43
5.0 / 5
4336
تگهای خبر: پژوهش , پژوهشگران , پژوهشی , تولید
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
NeoPedia