NeoPedia

روشی برای تشخیص مایعات زیستی در صحنه جرم

روشی برای تشخیص مایعات زیستی در صحنه جرم

محققان پژوهشگاه علوم انتظامی و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، با انجام مطالعه ای، از روش های بیان mRNA بافتی برای شناسایی نمونه های رایج صحنه جرم مثل خون، مایع منی و بزاق، استفاده کردند.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، ترشحات زیستی مثل خون، بزاق و مایع منی، از فراوان ترین نمونه های کشف شده در صحنه جرم هستند. بنابراین یکی از ملزومات بررسی صحنه جرم، تشخیص بموقع و دقیق این نوع مایعات زیستی در محل وقوع جرم است.

تشخیص وجود ترشحات زیستی در صحنه جرم و سپس تشخیص نوع آن می تواند در ورود به مرحله های مهم بعدی مثل آنالیز DNA و تعیین هویت فرد، بسیار راهگشا باشند. متداول ترین مایعاتی که در صحنه جرم به جا می مانند، شامل خون، مایع منی و بزاق است. در موارد کم تر این مایعات می توانند شامل مایعات واژینال، ادرار و عرق هم باشند.

با توجه به کم بودن نمونه، امکان تخریب ماده ژنتیکی نمونه ها در شرایط مختلف و... انتخاب یک روش آزمایشگاهی دقیق برای شناسایی نمونه های صحنه جرم اهمیت بسیار زیادی دارد.

با توجه به نکات مطرح شده، محققان پژوهشگاه علوم انتظامی و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، با انجام مطالعه ای، از روش های بیان mRNA بافتی برای شناسایی نمونه های رایج صحنه جرم مثل خون، مایع منی و بزاق، استفاده کردند. در این مطالعه تلاش شد با روش های بهینه، با کم ترین امکانات و بدون وابستگی به کیت های گران قیمت، نمونه های واقعی صحنه جرم شناسایی شود.

برای انجام این مطالعه نمونه های زیستی (خون، بزاق و مایع منی) به صورت تازه و خشک شده (روی کاغذ و درون ویال) در بازه های زمانی یک و پنج ماه جمع آوری شدند. مراحل آزمایش بر روی 10 نمونه خون از افراد مختلف، شش نمونه مایع منی افراد مختلف و 10 نمونه بزاق از 10 فرد متفاوت تکرار شد. در مرحله آخر کلیه مراحل آزمایش بر روی 9 نمونه مجهول (از آمایشگاه تشخیص هویت ناجا و پنج نمونه تهیه شده در پژوهشگاه) و پنج نمونه معلوم بعنوان کنترل مثبت، انجام شد.

نتایج بررسی ها نشان داد که روش معرفی شده در این مطالعه در تشخیص صحیح سه مورد از چهار نمونه حقیقی صحنه جرم موفق بوده است و فقط در یک مورد نمونه زیستی را اشتباه شناسایی کرده است. همینطور پنج نمونه تهیه شده از افراد مختلف هم در این روش به درستی تشخیص داده شد.

در این مطالعه شرایط استخراج RNA و واکنش PCR برای این گونه مطالعات بهینه شد و امکانات مورد نیاز، تکنیک ها و هزینه انجام کار مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج این مطالعه نشان داد که با استفاده از این تکنیک ها حتی بعد از پنج ماه می توان RNA را از سطوح خشک و در شرایط محیط استخراج کرد و مورد بررسی قرار داد. با وجود اینکه ژل الکتروفورز حاصل از آنها، فرایند تخریب RNA را نشان می داد ولی با این وجود از لحاظ کمی و کیفی می توان از این روش جهت فرآیندهای پایین دستی بهره برد.

پژوهشگران این مطالعه می گویند برای کاهش احتمال پاسخ های مثبت کاذب و افزایش کارایی این روش ها، برای شناسایی نمونه های مخلوط، استفاده همزمان از چندین مارکر و انجام روش Real time PCR سفارش می شود.

در انجام این طرح تحقیقاتی احسان رعنایی پیرمردان و شیرین جلیلی؛ محققان پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا و زهرا سهیلا سهیلی؛ پژوهشگر و دانشیار پزشکی مولکولی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه، پاییز سالجاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تشخیص انواع مایعات زیستی باقیمانده در صحنه جرم به روش بررسی بیان mRNAهای خاص بافتی و انجام واکنش PCR» در فصل نامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی، زیر نظر دانشگاه علوم انتظامی امین، انتشار یافته است.





منبع:

1399/12/05
14:02:13
0.0 / 5
1403
تگهای خبر: پژوهش , پژوهشگران , پژوهشی , دانشگاه
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
NeoPedia