NeoPedia
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت مطرح كرد

كوشش برای اضافه كردن واكسن HPV به برنامه واكسیناسیون ملی

كوشش برای اضافه كردن واكسن HPV به برنامه واكسیناسیون ملی

به گزارش نئوپدیا معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، با تاكید بر آن كه برنامه ملی ثبت سرطان ها مهمترین زیر ساخت كنترل سرطان ها در كشور است، اظهار داشت: نتایج تحقیقات بین المللی ما در مورد سرطان زا بودن تریاك و مشتقات آن به زودی منجر به صدور اطلاعیه ای از سازمان جهانی بهداشت در این زمینه خواهد شد. همین طور امیدواریم واكسن اچ پی وی به برنامه واكسیناسیون ملی كشور اضافه شود كه نتایج تحقیقات در این زمینه اردیبهشت ماه منتشر خواهد شد.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، دكتر رضا ملك زاده بامداد امروز (سه شنبه، ۱۵ بهمن) در نشست خبری معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، كه به مناسبت هفته پویش ملی مبارزه با سرطان برگزار شد، ابتدا مهمترین روش پیشگیری سرطان را رسانه های هوشیار، با اطلاع و فعال دانست و با اشاره به این كه همچون سایر دنیا، برنامه كنترل سرطان در ایران نیز وجود دارد، اشاره كرد: در سال ۲۰۱۸، ۱۸ میلیون مورد سرطان، در دنیا وجود داشته كه پیش بینی می شود در سال ۲۰۴۰ این تعداد نزدیك به ۳۰ میلیون باشد، بدین سبب شیوع سرطان در جهان در حال افزایش می باشد.
وی اشاره كرد: در سال ۲۰۱۶، ۱۲۵ هزار مورد سرطان اتفاق افتاده و پیش بینی می شود این نرخ در سال ۲۰۲۵ به ۱۵۰ هزار مورد سرطان برسد. بدین سبب در طول ۱۰ سال ۲۵ هزار نفر به تعداد مبتلایان به سرطان اضافه می شود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، سپس به نرخ مرگ ناشی از سرطان در مردان آمریكایی اشاره نمود و اضافه كرد: در میان مردان آمریكایی نرخ سرطان معده پایین آمده و نرخ سرطان ریه بالا رفته است. به عبارتی درآمریكا از زمانی كه یخچال اختراع شده شیوع سرطان معده كمتر شده و از زمانی كه آلودگی هوا بیشتر شده نیز نرخ سرطان ریه بالا رفته است. بدین سبب نتیجه می گیریم اتفاقات اجتماعی در شیوع سرطان چه در ایران و چه در دنیا تاثیر گذار است.

مرگ سالانه حدود ۵۱ هزار ایرانی درسال بر اثر سرطان
ملك زاده با اشاره به اینكه ۲۵۰ هزار بیمار الان در ایران مبتلا به سرطان هستند، اظهار داشت: هر سال حدود ۱۲۰ هزار مورد جدید سرطان در ایران وجود دارد و ۵۵ هزار نفر سالانه بر اثر سرطان در ایران فوت می كنند. این در حالیست كه نیمی از سرطان ها قابل معالجه و نیمی از سرطان ها قابل پیش گیری است.
وی با اشاره به این كه ۳۸۰ هزار مرگ در سال داریم اضافه كرد: در سال ۹۴، ۵۱ هزار مرگ ناشی از سرطان بوده است این در حالیست كه زمانی بیماری های عفونی علت اول مرگ در كشور بوده اما هم اكنون علت اصلی، بیماری های غیر واگیر همچون سرطان و بیماری های قلبی و ریوی هستند و لطمه هایی همچون تصادفات نیز هنوز در كشور پابرجا است.
وی با تاكید بر آن كه نرخ مرگ بر اثر سكته های قلبی و مغزی ۴۳ درصد است، اظهار داشت: پیش گیری از سكته های قلبی و مغزی آسانتر است. این در حالیست كه ۵۱ هزار نفر در سال بر اثر سرطان می میرند و این به مدلول آن است كه سرطان ها ۱۶ درصد نرخ كل مرگ سالیانه را به خود اختصاص داده اند.

نرخ ۴۲ درصدی مرگ زودرس درایران
ملك زاده با اشاره به این كه شاخص جهانی مرگ زودرس مرگ زیر ۷۰ سال است، و مرگ زودرس نباید اتفاق بیفتد، اظهار داشت: از ۳۸۰ هزار مرگ در سال ۱۲۲ هزار ( نزدیك به ۴۲ درصد ) مرگ و میر زودرس هستند و ۳۴ هزار مورد آن نیز مرگ زودرس بر اثر سرطان است. این در حالیست كه مرگ زیر ۵۰ سال مرگ خیلی زودرس بشمار می رود و ۱۱ هزار مورد از سرطان ها نیز به مرگ خیلی زودرس منجر می شود. این در حالیست كه سكته های قلبی و مغزی نیز در همین حدود مرگ زودرس دارند.

برنامه ملی ثبت سرطان
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینكه تا حدود ۴ الی ۵ سال پیش نظام ثبت سرطان دقیق نداشتیم اظهار داشت: برنامه ملی ثبت سرطان ایران هم اكنون جزء دقیق ترین نظام های ثبت سرطان دنیا است و در سال ۲۰۱۶ آخرین گزارش برای صد در صد جمعیت ایران به تفكیك استان و شهر و نوع سرطان انتشار یافته است و برنامه ملی ثبت مهمترین زیر ساخت كنترل سرطان در كشور به شمار می آید.
وی افزود: آمار سال ۲۰۱۶ نشان میدهد در این سال در ایران ۱۲۵ هزار و ۴۲۵ مورد سرطان جدید اتفاق افتاده كه ۵۲ درصد مربوط به مردان و ۴۷درصد مربوط به زنان است. نرخ به روز استاندارد شده ۱۶۱.۵ در صد هزار است در صورتیكه در كشورهای پیشرفته این نرخ نزدیك به ۲۰۰ بوده و بدین سبب شیوع سرطان در ایران پایین تر از دنیا است. همین طور نرخ سرطان به تفكیك مرد و زن ۱۷۴ در مردان و ۱۴۸در زنان است. درصد دقت این آمار در سال نخستی كه برنامه ملی ثبت آغاز به كار كرد ۶۸ درصد و هم اكنون نزدیك به ۷۸ درصد است.

شایع ترین سرطان ها در مردان و زنان ایرانی
ملك زاده سرطان های شایع در مردان و زنان ایرانی را به ترتیب سرطان سینه، پروستات، پوست، معده و كلن نام برد و نرخ شیوع هر یك را به ترتیب ۳۷.۷ در صد هزار، ۲۰ در صد هزار، ۱۵ در صد هزار، 15.2 در صد هزار و 13 در صد هزار عنوان نمود.
وی كم بودن تحرك بدنی و چاق شدن را همچون دلیلهای عمده مبتلاشدن به این سرطان ها عنوان نمود و در پاسخ به این پرسش كه سرطان ها در چه سنی آغاز می شود، اظهار داشت: سرطان سینه در سنین جوانی آغاز می شود و البته یكی از علل بالا بودن نرخ شیوع آن در كشور این است كه ما جوان زیاد داریم. بقیه سرطان ها معمولاً از سنین ۵۰ سالگی به بعد آغاز و در ۶۰ سالگی به اوج خود می رسد.

۲۷ درصد سرطان ها مربوط به دستگاه گوارش
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به اینكه ۲۷ درصد سرطان ها در ایران مربوط به سرطان های دستگاه گوارش هستند، شایع ترین سرطان در مردان را سرطان معده دانست.

نتایج تحقیقات بر روی سرطان
ملك زاده با اشاره به اینكه استان گلستان بالاترین نرخ شیوع سرطان مری در دنیا را داشته است است، اظهار داشت: نرخ شیوع سرطان مری در این استان از صد در صد هزار به بیست رسیده، در صورتیكه نرخ نوع دیگر سرطان مربوط به مری كه مبتلاشدن به آن بر اثرچاقی رخ می دهد، در این استان افزایش پیدا كرده است.

عوامل افزایش بروز سرطان در كشور
وی در عین حال به افزایش امید به زندگی، افزایش طول عمر، كنترل عفونت ها و بیماری های واگیر، كاهش مرگ و میر نوزادان و كودكان، مسن شدن جامعه، تغییر سبك زندگی و تشخیص بهتر بیماری ها، و ثبت كاملتر اطلاعات بیماران و تاثیر آن در بالا رفتن آمارهای مربوط به مبتلاشدن به سرطان اشاره و افزود: 45 هزار دكتر متخصص در كل ایران طبابت می كنند و بیشتر از ۱۰ هزار متخصص سرطان در كشور فعالیت دارند.

مهمترین عوامل مبتلاشدن به سرطان مری و معده در ایران
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت مهمترین عوامل مبتلاشدن به سرطان مری و معده در ایران را سیگار قلیان و ناس، تریاك و مشتقات آن، آب غیر بهداشتی و غیر لوله كشی، بهداشت پایین دهان و دندان، چاقی و عدم تحرك بدنی، فقر اقتصادی، آلودگی هوای داخل خانه و شهرهای بزرگ، نوشیدنی داغ، عفونت با هلیكوباكتر پیلوری یا EBV، سابقه خانوادگی و عوامل ژنتیكی، مصرف زیاد گوشت قرمز كبابی، غذاهای كبابی سرخ شده شور و خیلی مانده عنوان و اشاره كرد: نصف تریاك دنیا در ایران مصرف می شود.
ملك زاده همین طور مهمترین عوامل سرطان های گوارشی را بهداشت پایین دهان و دندان دانست و نوشیدنی داغ را مهمترین عامل مبتلاشدن به سرطان مری برشمرد.

نتایج تحقیقات ایرانیان درباره سرطان زایی تریاك و صدور بیانیه از طرف WHO
وی با اشاره به اینكه سازمان جهانی بهداشت تابحال نگفته است تریاك سرطان زاست اما تنباكو را سرطان زا می داند، اظهار داشت: نتایج تحقیقات ما به زودی منجر به صدور اطلاعیه ای از طرف این سازمان درباره سرطان زا بودن تریاك و مشتقات آن خواهد شد. تریاك (كشیدن، خوردن و تزریق آن) خطر مبتلاشدن به سرطان های مری، معده، مثانه، پانكراس، هنجره و ریه را بیشتر می كند و نیز تنها عاملی است كه خطر مبتلاشدن به سرطان مغز را نیز بالا می برد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اشاره كرد: تنباكو قاتل شماره یك در ارتباط با بیماری سرطان است و سالیانه ۷ میلیون نفر را در دنیا از بین می برد. سالیانه بیشتر از ۶۰۰ هزار نفر كه در معرض دود سیگار و قلیان قرار گرفته اند از بین می روند. همین طور سیگار عامل ۳۰ درصد مرگ های ناشی از سرطان و عامل ۸۰ درصد مرگ های ناشی از سرطان ریه است.

خانم های ایرانی از مردان چاق ترند
ملك زاده با اشاره به اینكه ۳۰ درصد خانم های ایرانی چاق بوده و شاخص توده بدنی بیشتر از ۳۰ دارند، اضافه كرد: همین طور ۱۹ درصد مردان ایرانی چاق هستند و در دنیا بیشتر از ۶ نفر از ۱۰ مرد و بیشتر از ۵ نفر از ۱۰ زن چاق هستند. كه دلیل آن مصرف غذای پرشكر و حاوی چربی های اشباع و كمبود كارهای فیزیكی است.
وی با اشاره به اینكه ۳۰ تا ۵۰ درصد موارد سرطان بوسیله تغییر سبك زندگی و اجتناب از عوامل خطر اصلی قابل پیش گیری هستند، عوامل خطر اصلی را دخانیات، اضافه وزن، رژیم غذایی نامناسب، كمبود فعالیت، مصرف الكل، عفونت جنسی، عفونت های سرطان زا همچون هپاتیت بی و سی و باكتری زخم معده، یونیزه كردن و ماوراء بنفش و آلودگی هوا دانست و افزود: در گذشته بیشتر بازماندگان سرطان با سكته قلبی فوت می كردند و عامل اصلی بازماندگان سرطان بیماری های قلبی و عروقی است.

۳۴ مركز تحقیقات سرطان در كشور، انتشار سالانه ۹۰۰ مقاله در ارتباط با سرطان
معاون وزیر بهداشت سپس به روند انتشار مقالات كشور در موضوع سرطان توسط بانك اطلاعاتی اسكوپوس پرداخت و اظهار داشت: طی سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۴ بیشتر از ۱۰ هزار مقاله از طرف ایرانیان چاپ شده و كیفیت این مقالات هم خوب است. همین طور ما از این لحاظ از كشورهای منطقه و خاورمیانه بالاتر و در میان كشورهای اسلامی نیز از كشوری همچون تركیه، بالاتر هستیم. به لحاظ انتشار مقالات درباره ی سرطان رتبه ی ایران در سال ۲۰۱۸ در خاورمیانه یك و رتبه استنادات ایرانی در منطقه یك بوده است. دانشگاه های علوم پزشكی ایران، شهید بهشتی، دانشگاه آزاد، علوم پزشكی شیراز و مشهد وعلوم پزشكی ایران در این عرصه فعال می باشند ولی به لحاظ مقالات داغ ۳۲ مقاله داغ در این عرصه داشتیم.
ملك زاده در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینكه گنبد كاووس و گلستان بیشترین نقطه سرطان معده و مری در ایران ( نرخ ۱۹۰ در صد هزار ) بوده است، اظهار داشت: تیم تحقیقاتی بین المللی ما در طول مطالعه كوهورت گلستان به این نكته رسید كه علت های بالا بودن سرطان مری مصرف كم سبزی و میوه، آلودگی هوا در خانه، مصرف چای داغ، بهداشت دهان و دندان، مصرف تریاك و آب شرب غیر لوله كشی، مصرف آب انبار دارای نیترات بالا بوده است كه خوشبختانه بر اثر تغییرات اجتماعی نرخ سرطان مری در این استان به ۲۰ در صد هزار رسیده است اما ۱۸ درصد مردم گلستان هنوز تریاك می كشند.

هفت راه پیش گیری از سرطان
وی ضمن بیان این مطلب اظهار نمود: سازمان بهداشت جهانی یك منوگراف چاپ كرد كه در آن نوشیدنی داغ موجب بروز سرطان اعلام شده است و ما نیز شواهد كافی برای سرطان زا بودن تریاك اعلام كردیم و انشاء الله به صدور اطلاعیه ای در این عرصه منجر خواهد شد.
ملك زاده با بیان این كه نیماد از ۶۵ پروژه در مورد سرطان حمایت كرده و تیم های تحقیقاتی بزرگ در ایران نتایج خودرا منتشر خواهند كرد، اظهار داشت: هفت عامل پیش گیری از سرطان، مسواك زدن مرتب، مصرف میوه و سبزی و آب شرب سالم، گوشت سفید بویژه ماهی، انفاك در مصرف نمك، وزن مناسب، تحرك بدنی و ورزش، پرهیز از سیگار و قلیان و تریاك، پرهیز از تنفس طولانی مدت در هوای آلوده، پرهیز از زندگی و تنفس در شهرهای بزرگ، پرهیز از مصرف نوشیدنی داغ، درمان عفونت ها، واكسن هپاتیت بی و اچ پی وی و غربالگری در خانواده های متوسط است.
وی با بیان این مطلب افزود: شیردهی تا ۶ ماه هم در مادر و هم در كودك از مبتلاشدن به سرطان پیشگیری می كند. همین طور آسپرین از مهمترین داروهای موثر در پیش گیری از سرطان است و سفارش می نماییم مردان از سن ۴۵ سالگی و خانم ها از سن ۵۰ سالگی روزی یك آسپرین ۸۰ مصرف كنند كه البته مصرف این قرص از ۷۰ سالگی به بالا باید با احتیاط باشد و ۱۰ سال آسپرین خوردن می تواند از بروز سرطان پیشگیری كند.
وی اضافه كرد: از سال ۱۳۷۰ واكسن هپاتیت بی برای كل نوزادان در كشور تزریق می شود. اچ پی وی نیز عامل سرطان دهانه رحم و عفونت های تناسلی است كه خوشبختانه واكسن آن در ایران تولید شده و اردیبهشت ماه نتایج تحقیقات ما در این زمینه منتشر می شود و امیدواریم واكسن اچ پی وی به واكسیناسیون ملی اضافه شود.
امید برای تشخیص زود هنگام سرطان ها بوسیله آزمایش خون و ادرار
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اشاره كرد: ایران در زمینه تشخیص زود هنگام سرطان ها بوسیله آزمایش خون و ادرار پژوهش های بسیاری را انجام داده و در این راستا به زودی می توانیم با آزمایش خون و ادرار بگوییم كه فرد در معرض چه سرطان هایی قرار دارد. همین طور دستاورد مهمی در مورد سرطان مثانه داریم و در این عرصه تستی وجود دارد كه از ۱۰ سال قبل می تواند این مساله را تشخیص دهد كه نتایج این تحقیقات به زودی بوسیله سازمان بهداشت جهانی منتشر خواهد شد.

برخی سرطان هاجنبه خانوادگی دارد
وی در بخش دیگری از صحبت های خود و در پاسخ به یكی از خبرنگاران اظهار داشت: برخی سرطان ها جنبه خانوادگی دارند و قاعده این است كه زمانی كه كسی در خانواده سرطان می گیرد بقیه هم مورد آزمایش و مراقبت و درمان های ویژه قرار گیرند.
ملك زاده همین طور در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص برنامه بعدی معاونت تحقیقات و فناوری پس از ثبت ملی سرطان ها، اظهار داشت: غربالگری سرطان ها باید مبتنی بر شواهد قوی باشد. بعنوان مثال غربالگری سرطان سینه در سوئیس و كانادا به روش های معمول مقدار زیادی نگرانی به وجود می آورد تلاش ما این است كه چند الگوی جدید در این راستا جا بیاندازیم. بعنوان مثال بیشترین شیوع سرطان معده در مردان شهر اردبیل است كه در این عرصه از ۲۰ هزار نفر تست گرفتیم كه این تست ها باید طی ۱۰ سال پیگیری شوند و باید ضمن كسب اطمینان از روش های جدید تشخیصی به روش آزمایش و خون هر كدام از این تست ها را در یك نقطه از ایران پایلوت نماییم. بعنوان مثال در حوزه ی سرطان دهانه رحم می خواهیم استان فارس را بعنوان پایلوت قرار دهیم. همین طور امیدواریم واكسن اچ پی وی مانند واكسن هپاتیت بی در سنین ۹ و ۱۰ سالگی به همه كودكان تزریق شود.
وی درانتها اعلام نمود: سرطان های غدد لنفاوی جزء ۱۰ سرطان اول در كشور می باشند. نكته مهم در مورد درمان سرطان ها فناوری دارویی ایران است و داروهای تولید ایران همگی از كیفیت خوبی برخوردار می باشند. این در حالیست كه كشورهای تولید كننده مواد اولیه دارویی در دنیا، چین و هند هستند و حتی كشورهای اروپایی به دلیلهای زیست محیطی از این كشورها مواد اولیه دارویی سرطان ها را وارد میكند.





منبع:

1398/11/15
22:26:26
5.0 / 5
4324
تگهای خبر: استاندارد , بین المللی , پژوهش , تولید
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
NeoPedia